Sn.Mesut YEDİLER ile Röportaj

Mesut Kuruyemiş’in bu başarısının ardındaki isim Mesut Yediler bu sayımıza konuk oldu. Bizlere sektör konusunda bilgiler verdi.

09/15/2015
Okunma: 6529

SN.MESUT YEDİLER İLE RÖPORTAJ

1933 yılında ALTINFİL adı altında Åžekerci Tahir ÇavuÅŸ tarafından lokum ve ÅŸekerleme üretimine Gaziantep\'imizin eski bir yerleÅŸim merkezi olan Åžehreküstü Elmacı Pazarı civarında ufak bir atölyede üretime baÅŸlamıştır. Üretiminin ilk yıllarında aile fertlerinin azim ve gayretli çalışmalarıyla üretim ve satışı arttırarak il içinde ve il dışında satışlar gerçekleÅŸtirerek iÅŸletme karlı, kararlı duruma getirilmiÅŸtir. Bu aile fertlerinin çalışmaları neticesinde üretim, istihdam ve karlılığı arttırarak iÅŸletme varlığını devam ettire gelmiÅŸtir. Åžekerci Tahir ÇavuÅŸ\'un 1965 yılında vefatıyla yerine oÄŸlu Åžekerci Mehmet Tahir Efendi tek yetkili olmuÅŸtur. Azim ve çalışmanın neticesinde iÅŸletme daha da büyüyerek iÅŸletme üretim ve iÅŸçi istihdamını arttırmıştır. 1993 yılında aile iÅŸletmeciliÄŸinde yol alınırken Mehmet Tahir Efendi\'nin oÄŸlu M. Mesut Yediler ÅŸekerlemenin yanı sıra kuruyemiÅŸ imalatını da kurarak hem iÅŸletmeyi firma haline getirmiÅŸ hem de iÅŸçi istihdamını arttırarak karlılığı arttırmış ve kaliteyi ön plana çıkarmıştır. Gaziantep\'imizin kuruyemiÅŸ ÅŸekerleme gıda sektöründe Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı\'ndan ilk üretim sertifikası alan iÅŸletmesi konumuna getirmiÅŸtir. Mesut KuruyemiÅŸ’in bu baÅŸarısının ardındaki isim Mesut Yediler bu sayımıza konuk oldu. Bizlere sektör konusunda bilgiler verdi.

 

Bizlere firmanızdan kısaca bahsedebilir misiniz?

Firmamız Åžekerci Tahir Efendi adı altında Mesut KuruyemiÅŸ olarak da bilinmektedir. KuruyemiÅŸ sektörüne 1993 yılında adım atmıştır. O tarihten önce ÅŸeker sektörüne hizmet vermekteydi. 

Hangi ürünleri çalışmaktasınız?

KuruyemiÅŸin tüm ürünlerini köylü ve tüccardan alıp onları eleyip iÅŸleyip, kavurup ve paketleyip satışını yurt içi ve yurt dışındaki noktalara yapmaktayız.

Yurt içinde hangi bölgelere satış yapmaktasınız?

Yurt içinde GüneydoÄŸu ve DoÄŸu Bölgelerimiz ağırlıklı çalışmaktayız. Son bir senedir İstanbul bölgesine ürünlerimizi göndermekteyiz.

Yurt dışında hangi ülkelere ihracat yapmaktasınız?

OrtadoÄŸu bölgesi, Avrupa ve Orta Asya Türk Cumhuriyetlerine ihracatımız vardır.

Son dönemde yaÅŸanan olaylardan ihracatınız etkilendi mi?

Evet etkilendi. Irak ve Suriye bölgesine ihracatımız yok gibi.

En çok sattığınız ürün hangisi?

Ay çekirdeÄŸi ve kabak çekirdeÄŸi lokomotif ürünlerimizi oluÅŸturmaktadır.

Ay çekirdeÄŸinin son durumu hakkında bizlere bilgi verebilir misiniz?

Bu sene yeteri kadar ürün vardı. Fiyatlar sezon başında ne ise aynen devam etti. Elek altı dediÄŸimiz küçük üründe fiyatlar çok düÅŸtü. DiÄŸerleri standart gitti. Bu senede yüzde 20 ekim eksikliÄŸi var olduÄŸu söyleniyor ama hava ÅŸartlarından dolayı da en az yüzde 20 mal fazlalığı olacak. Bu sene ay çekirdeÄŸinde sıkıntı olmayacak öyle görünüyor.

BaÅŸka ürünler hakkında fiyat tahminleriniz var mı?

Kabak çekirdeÄŸinde bu sene ürün olacak, ekimler iyi yapıldı. Bu sene 1-2  lira fiyatlar gevÅŸeyebilir. Bu sene fıstıkta gevÅŸeme oldu, fındıkta olacak. Bu sene ürünler çok pahalanacak gibi durmuyor. Geçen seneye göre biraz gerileyenlerde olacak aynı fiyatı koruyanlarda olacak. Mesela fındık içi 60 liraya kadar çıkmıştı. Åžimdi gerilemeye baÅŸladı. 2 sene önceki fiyatları yakalayamayabilir. 30-40 lira civarı olacağını tahmin ediyoruz.2 sene önce 13-14 liraydı. Ürünlerin fiyatı yüzde 20-30 civarında gerileyebilir. Fiyatı yükselecek ürün ÅŸu anda görmüyorum.

Ay çekirdeÄŸi ekiminde son dönem çıkan ürünlerde kalite düÅŸüklüÄŸü gözlemlendiÄŸi söyleniyor. Bu konuda neler söyleyebilirsiniz?

Hasat döneminde yeri geliyor 20-30 kilo alanda var, 100 kilo alanda. En iyisi 200 -250 kilo ürün elde eden var. Hibrit tohumu ile çalışılsa 400 kiloya kadar topraktan ürün alan yerler var. Çiftçinin bilinçli ekim ve sulama yapması lazım. Bunlar bilinçsizce yapılınca toprak yoruluyor ve o ürün artık orada yetiÅŸmemeye baÅŸlıyor. Ya da ektiÄŸin üründen dönüm başına 200 kilo alacakken 100 kilo alıyorsun. Bence devletin tarım politikası olması gerekir. O zaman bunların önüne geçilebilir. Yoksa bir sene ürün çok kıymetli ve pahalı oluyor bir sonraki sene ürün rezil oluyor.  Dünyanın hangi ülkesine giderseniz gidin çekirdeÄŸin fiyatı 1-2 dolar arasındadır. Bizim ülkemizde 3 dolar olurken bir bakıyorsun 1 doların altına düÅŸüyor. Bu da sıkıntı oluÅŸturuyor. Aynı olay yer fıstığı için de geçerli.  Yer fıstığı bu sene müthiÅŸ bir ÅŸekilde pahalandı. 11-12 liraya kadar çıktı. Ortalama 4 dolar civarındaydı. Dünya ortalaması 2 dolar civarındaydı. Pazar ile bu koÅŸullarda baÅŸ edemiyorsun. Ceviz ve Badem ürünlerinde ayrı sıkıntılar var.

Devletimiz özellikle bu ürünlerde bir tarım politikası belirleyip mahsulün ne kadar olduÄŸunu fizibilite etmeli. Burada tarım alanları geniÅŸ deÄŸil. Parça parça ürün ekiyor ve bunun sonucunda dış etmenlerden dolayı ürünün orjinali de bozuluyor. Yurt dışında belki de 1000 dönümlük yere aynı ürün ekiliyor. O zaman devlet desteÄŸini veriyor.

Ürün bazında devlet desteÄŸi hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Devlet bazı ürünlere bunlar lüks tüketim deyip destek vermiyor. Halbuki destek verse kendisi daha çok kazanacak. Köylünün ve üreticinin götürdüÄŸü ürünü destek vermesi lazım. Mesela bugün fıstık da da aynı sıkıntılar var. Arada hiç ticaret ile ilgisi olmayan ama parası olmayan insanlar vergisiz, iÅŸçisiz para kazanıyor. Alıyor 8, 10 liraya bir ürünü 6 ay-1 sene bekletiyor 20 liraya satıyor. Bunların önüne geçmek için tarladan çıkan ürüne destek vermesi gerekiyor. Ürüne destek verdiÄŸi zaman fatura kesilecek ve vergi kaybını önleyeceksin. Hariçten stokçuluk yapan insanların önünü kesmiÅŸ olacak. Birde bilinçli ekim yaptırırsan, herkesi yerine göre ürüne göre ekim yapmayı teÅŸvik edersen piyasa daha güzel ÅŸartlarda çalışabilir. Mesela ay çekirdeÄŸinde yıllık 150 bin ton ihtiyaç varsa 200 bin ton ay çekirdeÄŸi ekimi yapılıyorsa fiyat düÅŸük oluyor. Bir sonraki sene 100 bin ton ekilirse ürünün fiyatı yüksek oluyor. Herkesin kazandığı bir sistemin oluÅŸturulması gerekmektedir.

 

 


Create Account



Log In Your Account