Amerika BirleÅŸik Devletleri (U.S.) dünyanın açık ara farkla en büyük tahıl üreticisi ve ihracatçısıdır. Ekinleri diÄŸer ülkelerinkini ezip geçmektedir ve dünyanın beslenmesinde hayati bir rol oynamaktadır. Taşıtlar için yakıt üretiminde darı kullanımı konusunda bir liderdir ve 1848’de Chicago Ticaret Kurulunun açılması ile dünyada tarım konusunda risk yönetim tekniklerinin oluÅŸturulmasını saÄŸlamıştır.
Uluslar arası Tahıl Komitesinde (IGC) göre A.B.D., 2012-13 yılında elde edilen 347.8 milyon rakamı ile karşılaÅŸtırıldığında 2013-14 yılında toplam 427,3 milyon ton tahıl üretecektir. IGC’nin listesinde bir sonraki en büyük üretici 340,8 milyon ton ile Çin’dir.
Ülkeyi lider konuma yerleÅŸtiren ÅŸey devasa büyüklükteki A.B.D. darı ekimidir. IGC, bir önceki yılda gerçekleÅŸen 273,8 milyonluk rakam ile kıyaslandığında 2013/14 ekinlerini 355 milyon ton olarak belirlemiÅŸtir.
A.B.D. ayrıca arpa üretimini 2013-14 yılında 4,8 milyon ton olarak deÄŸiÅŸmeden gerçekleÅŸtirmiÅŸ, sorgum üretimini 6,3 milyondan yükseliÅŸle 10 milyon ton olarak ve önceki yılda gerçekleÅŸen 900,000 rakamından düÅŸüÅŸle bu yıl 1.1 milyon tonluk yulaf üretimi gerçekleÅŸtirmiÅŸtir.
A.B.D. aynı zamanda dünyanın açık ara farkla en büyük tahıl ihracatçısıdır. IGC, 2013-14 yılında A.B.D.’nin toplam tahıl ihracatını 52 milyondan artışla 63,8 milyon ton olarak tahmin etmiÅŸtir, bu rakam dünyanın en büyük ikinci tedarikçisi olan Arjantin’in bu yılki 30,9 milyonluk rakamının iki katından fazladır. A.B.D. buÄŸday ihracatı önceki yılda gerçekleÅŸen 28,1 milyonluk rakamdan artışla 28,5 milyon ton olarak gerçekleÅŸirken A.B.D.’nin 2013-14 yılındaki darı ihracatı geçen yılın 21,5 milyon tonluk rakamından artışla 32 milyon ton olmuÅŸtur.
A.B.D. 2013-14 yılında 6,4 milyon tona ulaÅŸarak 3,4 milyon tondan yükseliÅŸ gösteren bir ekin düzeni ile aynı zamanda önemli bir pirinç üreticisidir. 2013-14 yılındaki ihracatının 3.4 milyon ton olması öngörülmektedir.
Soya fasulyelerinde A.B.D.’nin dünyanın en büyük üreticisi olarak rolünü devam ettirmesi öngörülmektedir. IGC, 2012-13 ekinlerini 82,1 milyon ton olarak belirlemiÅŸtir ve bu rakam önceki yılın 84,2 milyonluk oranının altındadır ve 81,5 milyon ton olarak öngörülen Brezilya ekinlerini az da olsa geçmektedir. A.B.D. aynı zamanda 2013-14 yılında ülkeden çıkan 36,7 milyon tonluk soya fasulyesi ihracatını öngörmektedir ve bu rakam önceki yılın 38,4 milyonluk oranının altındadır ancak hâlâ Brezilya’nın 36,4 milyon ton olarak öngörülen toplam ihracatından fazladır.
Her ne kadar A.B.D. üretim ve ihracat rakamları etkiletici kalmaya devam etse de A.B.D.’nin liderlik pozisyonu dünyanın diÄŸer bölgelerindeki büyümeden etkilenmiÅŸtir. DiÄŸer ekinlerin yanı sıra A.B.D. arpa, darı ve tahıl sorgumu için ihracat piyasası oluÅŸturmak için kurulan A.B.D. Tahıl Komitesi kendi web sitesinde ÅŸunları yazmıştır: “A.B.D. geçtiÄŸimiz son dört yıla kadar dünya mısır ithalatında güçlü bir piyasa konumuna sahipti ancak bu tarihten sonra yaklaşık 550 azalmıştır.
“Küresel rekabet, en büyük rakip olarak Güney Amerikanın (Arjantin ve Brezilya) liderliÄŸinde geçtiÄŸimiz on yılda hızla artmıştır. İklim ve dönüÅŸtürülmüÅŸ otlak alanları büyük bir potansiyele izin verirken yalnızca alt yapı ve politika sınırlayıcı etkiye sahiptir.”
A.B.D. Tahıl Komitesine göre “Karadeniz bölgesi (Ukrayna, Rusya ve Kazakistan) arazi miktarı ve kaynaklar açısından çok zengindir”. “Burada sınırlayıcı olan tek ÅŸey istikrarsız iklim koÅŸulları ve politikadır. Dünyanın geri kalanında potansiyel sınırlıdır. Hala istikrarlıdır ve sınırlı verimli arazilerin en büyük sınırlamasından dolayı fiyatlara karşı hassastır.”
DEĞİRMEN ENDÜSTRİSİ
Sosland Yayınlarının Tahıl ve DeÄŸirmen Yıllığı uyarınca (GMA) A.B.D.’de bulunan 165 un deÄŸirmeninde toplamda 1,473 milyon cwt ya da yaklaşık 67,000 yonluk bir kapasite söz konusudur.
Bu deÄŸirmenlerden 68’inin 454 tonluk veya daha fazla bir günlük kapasitesi bulunmaktadır. A.B.D.’de listelenen un deÄŸirmenlerinden en büyüÄŸü 1,362 tonluk bir günlük kapasiteye sahip olan, North Dakota, A.B.D.’de bulunan North Dakota Mill & Elevator Association’a ait olandır. Günlük kapasiteye dayalı en büyük deÄŸirmen ÅŸirketi 12,270 tonluk bir günlük buÄŸday unu kapasitesine sahip Horizon Milling LLC’dir.
Cargill ve CHS’s milling assets’in bir birleÅŸimi olan ve ConAgra Foods deÄŸirmen bölümü olan Horizon Milling, GMA’nın A.B.D. un deÄŸirmen ÅŸirketleri listesinde üçüncü sırada olarak operasyonları yeni bir entiteyle birleÅŸtirme konusunda planlarını bu yılın baÅŸlarında ilan etmiÅŸtir. EÄŸer iÅŸlem kapanırsa, Ardent Mills’in A.B.D., Kanada ve Porto Riko’da bulunan tesisler ağında 44 un deÄŸirmeni lokasyonu, üç fırın miks tesisi ve bir özel fırın bulunacaktır. Ardent Mills için toplam günlük buÄŸday ve durum unu kapasitesi 576,100 cwt olacaktır.
ETANOL
A.B.D., büyük bir etanol üretim endüstrisi oluÅŸturmak için dev üretim kapasitesinin avantajını kullanmaktadır. A.B.D.’nin ithal enerjiye bağımlılığını azaltma konusunda bir istek ile desteklenmenin yanı sıra darı için bir piyasa bulma isteÄŸi ile endüstri yavaÅŸlarken ekonomi ile birlikte ÅŸist petrol bazı enerji bulunabilirliÄŸi, biyo yakıtlara dikkat çekecektir. IGC’ye göre, 2012-13 yılındaki 116,8 milyon ton ile kıyaslandığında 2013-14 yılında etanol üretmek için 123,2 milyon ton A.B.D. darısı kullanılacaktır. Bununla birlikte, 2011-12 yılı için söz konusu rakam 127.3 milyon tondur.
IGC, son zamanlarda yayınlanan bir Tahıl Piyasası raporunda “A.B.D.’de daha düÅŸük etanol üretim kârlılığı, devam eden zorlu ekonomik koÅŸullar ve yeni taşıtların daha iyi yakıt verimliliÄŸi arasında yakıtların nakliyesi için azalan tüketici talebi ile desteklenmiÅŸtir” demiÅŸtir. “Yaklaşık 20 olarak tahmin edilen geçici tesis kapamaları büyük oranda en az verimli üreticilerde olmuÅŸtur ve bunlardan bazılarının gelecekte yüksek ham madde maliyetlerine karşı direnci artırmak için teknik yükseltmelere baÄŸlı olduÄŸu rapor edilmiÅŸtir. Endüstri getirileri son zamanlarda artarken ve etanol ürünleri yükselirken haftalık üretim hala y/y’den %5 azdır.
A.B.D.’deki araçların çoÄŸu benzin ile çalıştığı için biyodizel çok daha az ilgi görmüÅŸtür ancak A.B.D. Enerji Bilgi İdaresine göre 2012 yılında dizel yakıt üretmek için 1.82 milyon ton soya fasulyesinden fazlası kullanılmıştır.
Biyodizel endüstrisinin büyümesi kara taşıtı yakıtlarının tarımsal arazi için rekabet ettiÄŸi ve gıda fiyatlarını yükselttiÄŸi konusunda eleÅŸtirileri meydana getirmiÅŸtir. A.B.D. Ulusal Çiftçiler BirliÄŸi (NFU) bu nedenle federal biyoyakıtların ÅŸart koÅŸulması ve gıda fiyatlarının artışı arasında doÄŸrudan bir iliÅŸki bulamayan bir çalışmayı sunmuÅŸtur. Çalışma, bir tarım ve biyo yakıt danışmanlık firması olan ABF Economics tarafından yayınlanmıştır.
NFU BaÅŸkanı Roger Johnson “ABF Economisc’in raporu, bir süredir bildiÄŸimiz üzere biyo yakıtların gıda fiyatlarının artmasının ana nedeni olmadığını tasdik eden diÄŸer bir çalışma örneÄŸidir” demiÅŸtir. “Büyümekte olan küresel talep, emtia piyasalarındaki spekülasyonlar ve özellikle yüksek petrol fiyatları artan gıda masraflarının ana destekçileridir.”
Çalışmaya göre, gıda fiyatı enflasyonu, yenilenebilir yakıt standardının en son gözden geçirildiÄŸi tarih olan 2007’den bu yana daha yavaÅŸ bir oranda artış göstermiÅŸtir. Çalışma aynı zamanda ham emtiaların nihai gıda fiyatının küçük bir yüzdesini temsil ettiÄŸini, enerji, gıda iÅŸleme ve diÄŸer harici masrafların gıda fiyatı artışlarını yönlendirdiÄŸini belirtmiÅŸtir.
Johnson’a göre “Çiftçilerimizin ürettiÄŸi emtialar perakende gıda fiyatlarında çok düÅŸük bir pay almaktadır.” “Yenilenebilir yakıtlar aslında mısıra olan talebi artırmıştır ve kırsal ekonomik geliÅŸime neden olmuÅŸtur ve çiftçilerin ceplerine daha fazla para girmiÅŸtir.”
BİYO-TEKNOLOJİ
A.B.D.’deki üreticiler, biyo-teknoloji kullanılarak geliÅŸtirilen ekin çeÅŸitlerinin hevesli kullanıcıları olmuÅŸtur ve bunların çoÄŸu soya fasulyesindedir ve A.B.D.’de 2012 yılında ekilen soya fasulyelerinin %93’ü, USDA’nın Ulusal Tarım İstatistikleri Hizmetine göre herbisite dirençli olacak ÅŸekilde genetik olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir. Darıların yaklaşık %88’i biyo-teknolojik türlerdir ve sadece %15’i böceklere karşı dirençlidir, sadece %21’i herbisitlere dirençlidir ve %52’si istifli gen tehditleri içermektedir.
A.B.D. veya baÅŸka bir yerde satışı ya da ticari üretimi onaylanmış hiçbir genetiÄŸi deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ buÄŸday çeÅŸidi bulunmamaktadır. Bununla birlikte, genetiÄŸi deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ buÄŸday örnekleri Oregon’da bulunan bir çiftlikte görülmüÅŸtür ve biyoteknoloji ürünleri hakkındaki uluslar arası tartışmayı tekrar gündeme getirmiÅŸtir.
Önemli Hususlar
BaÅŸkent: Washington, D.C.
Nüfus: 316,668,567 (Temmuz 2013 tahm.)
Dinler: Protestan 51.3%, Roman Katolik 23.9%, Mormon 1.7%, diÄŸer Hıristiyan 1.6%, Yahudi 1.7%, Budist 0.7%, Müslüman 0.6%, diÄŸer veya tanımlanmamış 2.5%, inançsız 12.1%, yok 4% (2007 tahm.).
Lokasyon: Kuzey Amerika, hem Kuzey Atlantik Okyanusuna hem de Kuzey Pasifik Okyanusuna sınır, Kanada ve Meksika arasında.
Devlet: Anayasaya dayalı federal cumhuriyet; güçlü demokratik gelenek. Devlet baÅŸkanı ve hükümet lideri: Barack Obama (20 Ocak 2009’dan bu yana).
Ekonomi: A.B.D., kiÅŸi başına 49,800$ GSYİH ile dünyanın en büyük ve en teknolojik açıdan güçlü ekonomisidir. Bu piyasa odaklı ekonomide özel bireyler ve ticaret firmaları kararların çoÄŸunu vermektedir çünkü federal ve devlet kurumları gereken malları ve hizmetleri büyük çoÄŸunlukla özel piyasadan satın almaktadır. A.B.D. ticaret firmaları, sermaye tabanı geniÅŸletme, fazla iÅŸçileri iÅŸten çıkarma ve yeni ürünler geliÅŸtirme konularında Batı Avrupa ve Japonya’daki akranlarıyla kıyaslandığında çok daha fazla esnekliÄŸe sahiptir. Ayrıca, A.B.D. piyasalarına giren yabancı firmalarla kıyaslandıklarında rakiplerinin piyasalarına girme konusunda çok daha fazla engeller karşılaÅŸmaktadırlar. A.B.D. firmaları baÅŸta bilgisayar ve medikal, havacılık ve askeri ekipman alanlarında teknolojik geliÅŸmelerde neredeyse ilk sıradadır; avantajları İkinci Dünya Savaşından bu yana azalmıştır. Teknolojinin hücumu büyük oranda “iki katlı bir iÅŸçi piyasasının” kademeli geliÅŸimini açıklamaktadır; bu piyasada en altta yer alanlar üst sıradakilerin eÄŸitim ve profesyonel/teknik becerilerinin eksikliÄŸini duymakta ve çok daha fazlasında karşılaÅŸtırılabilir maaÅŸ artışları, saÄŸlık sigortası ve diÄŸer yararları alamamaktadır. 1975 yılından bu yana hane gelirindeki artışların tamamı hane halkının ilk %20’sine gitmiÅŸtir.
Kişi başına GSYİH: $50,700 (2012 tahm.); enflasyon: 2% (2012 tahm.); işsizlik: 8.2% (2012 tahm.).
Para Birimi: A.B.D. Doları
İhracat: $1.612 trilyon (2012 tahm.): zirai ürünler (soya fasulyesi, meyve, mısır) %9,2, endüstriyel tedarikler (organik kimyasallar) %26,8, sermaye malları (transistörler, uçak, motorlu taşıt parçaları, bilgisayar, telekomünikasyon ekipmanları) %49, tüketici malları (otomobil, ilaç) %15.
İthalat: $2.357 trilyon (2012 tahm.): zirai ürünler %4,9, endüstriyel tedarikler (ham petrol) %8,2, sermaye malları (bilgisayar, telekomünikasyon ekipmanları, motorlu taşıt parçaları, ofis makineleri, elektrikle çalışan makineler) %30,4, tüketici malları (otomobil, giyim, ilaç, mobilya, oyuncak) %31,8.
Temel ekinler/tarımsal ürünler: BuÄŸday, mısır, diÄŸer tahıllar, meyve, sebze, pamuk; sığır, domuz, kümes hayvanları, süt ürünleri, balık; orman ürünleri.
Tarım: GSYİH’in %1.2’si ve iÅŸ gücünün %0.7’si.
İnternet: Kodu: .us; 505 milyon (2012) host (not – A.B.D. İnternetindeki toplam host sayısında aÅŸağıdaki üst seviye domain host adresleri de bulunmaktadır: .us, .com, .edu, .gov, .mil, .net, ve .org) ve 245 milyon kullanıcı.
Kaynak: CIA Dünya Gerçekleri Kitabı